dilluns, 28 de febrer del 2011

Els drets socials i laborals, a debat

El dijous, 3 de març, a 2/4 de 8 a la Casa de Cultura, se celebrarà el sisè punt de trobada de la CUP de Girona, emmarcat en el cicle d'actes que la candidatura ha programat per facilitar la participació ciutadana en l'elaboració del seu program electoral.

L'acte, que se centrarà en la qüestió dels drets socials i laborals, comptarà amb representants de diversos sindicats, que debatran les propostes de la CUP de Girona en aquest àmbit. Així, comptarem amb les intervencions d'en Bartomeu Compte (secretari general de CCOO-comarques gironines) l'Agustí Domènech (portaveu de la COS-comarques nordorientals), en Xavier Díez (portaveu de la USTEC-STES/IAC) i en Camil Ros (secretari de política sindical de la UGT-Catalunya).

En l'actual context de crisi es fa més necessari que mai que els ajuntaments es comprometin amb els drets socials i laborals de la ciutadania, i facin ús de totes les eines que tenen a l'abast per tal de pal·liar els efectes de l'actual situació econòmica.

dimarts, 22 de febrer del 2011

El foment de la cohesió social en les comunitats educatives centra el punt de trobada d'educació

Aquest dijous, 24 de febrer, se celebrarà a partir de 2/4 de 8 a la Casa de Cultura el punt de trobada participatiu sobre educació. L'acte està emmarcat en el cicle que la CUP de Girona ha organitzat per facilitar la participació ciutadana en l'elaboració del seu programa electoral, i porta per títol 'Com afavorir la cohesió social en les comunitats educatives'. En l'acte hi intervindran l'Isaac Rodríguez, que parlarà sobre zonificació, i la Montserrat Ymbert i la Joana Rodríguez, que se centraran en les comunitats educatives.

Isaac Gonzàlez Balletbò: Llicenciat en Sociologia i postgrau en Antropologia aplicada al benestar social (UAB). És professor dels Estudis d’Arts i Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i prèviament havia estat coordinador de l’Àrea d’Educació de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus àmbits de recerca són la sociologia de l’educació i de la cultura. És coautor, d’entre altres publicacions, dels llibres Joves i Cultura (2005), Processos de segregació escolar a Catalunya (2007), El sorgiment del sisè sentit. Usos i sentits del telèfon mòbil en l’adolescència i la joventut (2008), El baròmetre dels consums culturals i comunicatius en els territoris de parla catalana (2007) i De nens exigents i joves lliures. El corpus normatiu de la publicitat dirigida a infants, adolescents i joves (2008).

Montserrat Ymbert Tarragó, cap d'estudis del CEIP l'Amistat de Figueres, que és comunitat educativa. 

Joana Rodríguez, directora del CEIP l'Amistat de Figueres, que és comunitat educativa.

dimarts, 15 de febrer del 2011

Aquest dijous, la gestió de residus a debat

[Finalment l'acte se celebrarà a la Casa de Cultura] Aquest dijous, 17 de febrer, se celebrarà el quart punt de trobada participatiu, que se centrarà en el tema de la gestió de residus. L'acte se celebrarà a la Casa de Cultura a 2/4 de 8, i està emmarcat en el cicle que la CUP de Girona ha organitzat per debatre les principals propostes del seu programa electoral. Comptarà amb les intervencions d'en Joan Marc Simón (GAIA - Global Alliance Againt Incineration); en Jordi Colomer (tècnic de gestió de residus i sistemes de recollida); l'Albert Jordà (membre de la plataforma No a la incineradora de Campdorà) i en Josep Jovani, que és membre de la comissió ambiental de la CUP de Girona.

divendres, 11 de febrer del 2011

La necessitat de transformar d'arrel l'actual model d'habitatge centra el tercer punt de trobada

El Centre Cívic del Ter va acollir el passat dijous 10 de febrer, un interessant debat sobre com es poden afrontar des dels municipis les nefastes conseqüències que ha provocat el model desenvolupat a l'Estat espanyol en les darreres dècades pels grans partits tradicionals. Amb la participació de la regidora de la CUP de Sant Celoni, l'advocada Monstserrat Vinyets, els presents van poder escoltar propostes concretes i funcionals que es poden desenvolupar des dels municipis catalans per fer front a l'especulació existent i al model de construcció d'habitatge nou permanentment tot i tenir milers d'habitatges buits.

D'aquesta manera, els assistents van discutir sobre propostes com ara la d'elaborar un cens real dels habitatges de la ciutat, practicar clàusules d'execució en pisos que porten molts anys abandonats o en mal estat per posar-los al mercat de lloguer, la mancomunació de serveis amb altres municipis o aprovar una moratòria dels desnonaments al municipi per l'actual situació de crisi. El debat va ser intens i va incloure també una de les propostes estel·lars de l'entitat sostre cívic com és l'impuls de cooperatives d'habitatge. En aquest punt, Bernat Pèlach va detallar en què consistia aquest model àmpliament practicat a països del nord d'Europa. Finalment, i com a conclusió del debat, diversos participants de l'acte van exposar la necessitat de fer feina a les institucions al mateix temps que pedagogia al carrer per canviar certes concepcions molt arrelades a la nostra societat que impossibilitat potenciar el lloguer en el camp de l'habitatge.

dilluns, 7 de febrer del 2011

Les polítiques d'habitatge centraran el tercer punt de trobada

Aquest dijous (10 de febrer) se celebrarà el tercer punt de trobada participatiu, en el marc del cicle 'Els dijous són bons dies per parlar de Girona' que la CUP va encetar fa unes setmanes per debatre el seu programa electoral amb vista a les eleccions municipals del maig. L'acte, que se celebrarà a 2/4 de 8 al Centre Cívic Ter, girarà al voltant de les polítiques d'habitatge, i tindrà com a ponents la Montserrat Vinyets, regidora de la CUP de Sant Celoni, i un membre de l'associació Sostre Cívic.

dijous, 3 de febrer del 2011

Celebrat el debat sobre joventut a L'Estació Jove

Ahir dijous, 3 de febrer, va celebrar-se a l'Estació Jove el segon punt de trobada participatiu, dins del cicle 'Els dijous són bons dies per parlar de Girona', que la CUP ha iniciat per a l'elaboració del programa electoral per les eleccions municipals. L'acte, dedicat a les polítiques de joventut i coorganitzat amb l'organització juvenil Maulets, va començar amb la intervenció de Biel de Montserrat, que en nom de la CUP va exposar les principals propostes de la formació en aquest àmbit. Seguidament, els dos ponents convidats van fer una valoració crítica de les mesures exposades per la CUP.

Per la seva banda Núria Rodríguez, tècnica de joventut, va fer èmfasi en la importància que tots els actors i agents vinculats a aquest àmbit treballin en xarxa i de forma participativa a l'hora de dissenyar i implementar les polítiques de joventut. També va ressaltar la necessitat de coordinar esforços a nivell supramunicipal pel que fa a serveis i programes per a joves, com ara en matèria d'intermediació laboral i en els processos de transició escola-treball. Finalment va emplaçar la CUP a aprofundir més en aspectes del programa com la cohesió social, l'associacionisme o les polítiques per a nouvinguts i fills de nouvinguts.

A continuació Joan Marquès, membre del cau de Joan Pons i del Consell Local de Joventut de Girona va fer una valoració general positiva de les propostes de la CUP, alhora que va fer algunes reflexions al voltant de les polítiques de joventut i la situació del jovent gironí en concret. D'una banda, fer ressaltar la necessitat de centrar esforços en el jovent no associat, que constitueix una majoria dins el col·lectiu juvenil i, sovint, no es té prou en compte. Igualment va posar en dubte l'aposta per tal que les entitats d'educació en el lleure participin en la prestació de serveis públics com casals d'estiu o activitats extraescolars pel perill de 'desnaturalitzar' la seva filosofia de voluntariat i servei. Finalment va emplaçar la CUP a esbossar un pla de viabilitat per a totes les propostes del programa de joventut, per tal de fer-les tangibles i dotar-les de realisme.

En el torn obert de paraules va iniciar-se un debat sobre el futur del Consell Local de Joventut, i la conveniència o no de reconvertir-lo en un consell municipal, com en principi proposa la CUP. Més enllà del nom i el format, els assistents van coincidir en trobar una fórmula que garanteixi la incidència del col·lectiu juvenil en la política municipal, que asseguri la representativitat i que pugui ser un punt d'encontre i coordinació entre les diferents entitats i col·lectius joves de Girona. Abans de cloure l'acte també es va debatre sobre la necessitat de plantejar un model d'oci a la ciutat i la conveniència de posar en marxa mesures que fomentin les relacions intergeneracionals com a font de cohesió social.

dimarts, 1 de febrer del 2011

La política de joventut de Girona, a debat


El pròxim dijous, 3 de febrer, se celebrarà a l'Estació-Espai Jove el punt de trobada dedicat a l'àmbit de joventut. L'acte, que començarà a 2/4 de 8 del vespre, porta per títol 'Per una Girona que pensi en el jovent: què ens cal?', i comptarà amb la intervenció de la Núria Rodríguez, tècnica de joventut, i en Joan Marquès, membre del cau de Joan Pons de Girona.

La trobada servirà per exposar i debatre les principals propostes que la CUP, amb la col·laboració de l'organització juvenil Maulets, ha redactat per a aquest àmbit. En aquest sentit, les necessitats en matèria de participació juvenil i associacionisme o les polítiques que cal aplicar per a pal·liar els efectes de la crisi en l'àmbit del jovent seran algunes de les principals temàtiques que s'hi tractaran.